- 500 γραμμάρια φασόλια γίγαντες λευκούς
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 μεγάλο καρότο σε κυβάκια
- 1/2 σελινόριζα ψιλοκομμένη
- 3 κ.σ. σέλινο ψιλοκομμένο
- 300 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Φασόλια γίγαντες γιαχνί
Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό που να τους σκεπάζει. Τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 12 ώρες. Τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό να βράσουν. Το νερό πρέπει να είναι αρκετό ώστε να σκεπάζει τους γίγαντες. Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια στην αρχή του βρασμού, τον αφαιρούμε με μια κουτάλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό και προσθέτουμε τις πιπεριές, το καρότο, τη σελινόριζα, το σέλινο και τον πελτέ. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τους γίγαντες, τη ντομάτα, την πάπρικα, τη ζάχαρη, πιπέρι και αλάτι. Βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για άλλα 30 λεπτά. Αν είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Σερβίρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη!