- 6 μεγάλες πιπεριές για γεμιστά
- 6 μεγάλες ντομάτες για γεμιστά
- 2 μεγάλες πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 150 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 350 γραμμάρια ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
- 1/4 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Γεμιστά ορφανά
Ξεπλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε ένα μπωλ. Πλένουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες και κόβουμε το καπάκι. Τις τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό ταψί ή γάστρα. Καθαρίζουμε εσωτερικά τις πιπεριές από τους σπόρους. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα από τις ντομάτες και την πολτοποιούμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 40 γραμμάρια ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σωτάρουμε το κρεμμύδι γα 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα ( αφού αφήσουμε λίγη στην άκρη για τις πατάτες ), την πάπρικα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε 60 γραμμάρια ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Με τη γέμιση αυτή γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις αραδιάζουμε στο ταψί. Προσοχή να μην τις παραγεμίσουμε ώστε να μπορέσει το ρύζι να ψηθεί. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα που κρατήσαμε, 50 γραμμάρια ελαιόλαδο, πάπρικα και αλάτι. Τις τοποθετούμε ανάμεσα στα γεμιστά και προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 190 βαθμούς για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμη 15 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!