- 250 γραμμάρια φακές ψιλές
- 250 γραμμάρια φάβα κίτρινη
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 50 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
- 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κ.γ. κύμινο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- τζατζίκι (βλ. συνταγή) (προαιρετικά) ή
- σάλτσα γουακαμόλε (βλ. συνταγή)
Κεφτεδάκια από φακές και φάβα
Πλένουμε χωριστά τις φακές και τη φάβα. Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπωλ με νερό που τη σκεπάζει και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά. Τη στραγγίζουμε. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις φακές με νερό που τις σκεπάζει και από τη στιγμή που αρχίσουν να βράζουν τις βράζουμε για 5 λεπτά. Πετάμε το νερό και βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τις φακές, τη φάβα και ζεστό νερό που να τις σκεπάζει. Βράζουμε τα όσπρια μέχρι να μαλακώσουν για 20-30 λεπτά και τα σουρώνουμε. Αφήνουμε τα όσπρια στην άκρη. Βάζουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε για 2 λεπτά να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε στο κρεμμύδι τα όσπρια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μαϊντανό, το αλεύρι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, το κύμινο, πιπέρι και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα και ζυμώνουμε. Αν είναι πολύ μαλακό προσθέτουμε αλεύρι. Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόχαρτο. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 190 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια από φακές και φάβα προαιρετικά με τζατζίκι (βλ. συνταγή) ή σάλτσα γουακαμόλε (βλ. συνταγή).
Καλή σας όρεξη!