- 250 γραμμάρια φασόλια λευκά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 4 κλαράκια σέλινο ψιλοκομμένο
- 200 γραμμάρια συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 2 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κ.σ. μέλι
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- μπούκοβο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Φασόλια κοκκινιστά
Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό που να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 12 ώρες. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Τα βάζουμε να βράσουν και χαμηλώνουμε στο μέτριο. Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια στην αρχή του βρασμού, τον αφαιρούμε με μια κουτάλα. Αφήνουμε τα φασόλια να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά, το σέλινο, το χυμό ντομάτας, την πάπρικα, τη ρίγανη, πιπέρι και αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αποσύρουμε. Σερβίρουμε με μπούκοβο (προαιρετικά).
Καλή σας όρεξη!