- Για τα γεμιστά κολοκυθάκια
- 16 μέτρια κολοκυθάκια
- 500 γραμμάρια φακές ψιλές
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια χυμό λεμονιού
- 4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
- 1 κ.γ. κύμινο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη γλυκόξινη σάλτσα
- 600 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
- 3 κ.σ. κορν φλάουρ
- 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.σ. μέλι
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- άνηθο ψιλοκομμένο
- δυόσμο ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- πιπέρι μαύρο
Κολοκυθάκια γεμιστά με φακές και γλυκόξινη σάλτσα
Για τα γεμιστά κολοκυθάκια : πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει. Τις βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλουν μαύρο νερό και τις στραγγίζουμε. Στην κατσαρόλα με τις φακές προσθέτουμε ζεστό νερό που να σκεπάζει τις φακές και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και αφαιρούμε το κοτσάνι. Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη μισή ψίχα και την αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε την ψίχα που αφαιρέσαμε. Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί με την κοίλη πλευρά τους προς τα πάνω. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Στραγγίζουμε τις φακές. Στο κρεμμύδι προσθέτουμε τις φακές, την ψιλοκομμένη ψίχα από τα κολοκυθάκια, τη μουστάρδα, το κύμινο, πιπέρι και αλάτι. Σιγοβράζουμε τη γέμιση για 10 λεπτά. Αποσύρουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το δυόσμο. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα κολοκυθάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Για τη γλυκόξινη σάλτσα : σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό λαχανικών, το κορν φλάουρ, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι, πιπέρι και αλάτι. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει.
Σερβίρουμε τα γεμιστά κολοκυθάκια ζεστά περιχύνοντας με τη γλυκόξινη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο, δυόσμο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Καλή σας όρεξη!