- Για τα παπουτσάκια
- 8 μελιτζάνες μαύρες μέτριες
- 500 γραμμάρια φακές ψιλές
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 300 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
- 1 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδου
- 1 κ.γ. κύμινο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 250 γραμμάρια γάλα βρώμης (βλ. συνταγή)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- πιπέρι μαύρο
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- ελαιόλαδο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ρίγανη φρέσκια
Μελιτζάνες παπουτσάκια με φακές
Για τις μελιτζάνες παπουτσάκια: πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει. Τις βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλουν μαύρο νερό και τις στραγγίζουμε. Στην κατσαρόλα με τις φακές προσθέτουμε ζεστό νερό που να σκεπάζει τις φακές και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά και τις σουρώνουμε. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόχαρτο και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Στο κρεμμύδι προσθέτουμε τις φακές, τη ντομάτα, τον πελτέ, την πάπρικα, τη μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, τη ρίγανη, πιπέρι και αλάτι. Σιγοβράζουμε τη γέμιση για 10 λεπτά.
Για τη μπεσαμέλ: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το αλεύρι. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα βρώμης (βλ. συνταγή), το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Στη γέμιση με τις φακές προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση. Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκια ρίγανη και ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!