- 400 γραμμάρια ρύζι Αρμπόριο
- 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 700 γραμμάρια ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στα 4
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 550 γραμμάρια νερό ζεστό
- 2-3 κλωστούλες σαφράν
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή διατροφική μαγιά
Ντοματόρυζο
Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ και το ξεπλένουμε καλά μέχρι να βγαίνει καθαρό το νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, το νερό, πιπέρι και αλάτι. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε πάλι τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει και να πιει το ρύζι τα υγρά περίπου για 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σαφράν και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε το ντοματόρυζο ζεστό με ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και βασιλικό. Ραντίζουμε τα πιάτα με επιπλέον ελαιόλαδο.
Καλή σας όρεξη!