- 500 γραμμάρια άσπρα φασόλια
- 4 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 300 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό λιωμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου τριμμένους
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- φρυγανιά τριμμένη για πασπάλισμα
- Για το σερβίρισμα
- τζατζίκι (βλ. συνταγή) ή σάλτσα γιαουρτιού (βλ. συνταγή)
- χυμό λεμονιού
Πίτα από φασόλια
Μουλιάζουμε τα φασόλια για 12 ώρες και τα ξεπλένουμε. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια στην αρχή του βρασμού, τον αφαιρούμε με μια κουτάλα. Τα στραγγίζουμε. Τα πολτοποιούμε και προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τα αυγά, τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δυόσμο, τους σπόρους κόλιανδρου, την πάπρικα, το κύμινο, τη ρίγανη, πιπέρι και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μίγμα σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 190 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής και τζατζίκι (βλ. συνταγή) ή σάλτσα γιαουρτιού (βλ. συνταγή).
Καλή σας όρεξη!