- Για τους σπανακοκεφτέδες
- 500 γραμμάρια σπανάκι
- 15 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδια ξερά τριμμένα
- 3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 αυγά χτυπημένα
- 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 80 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
- 100 γραμμάρια τυρί φέτα θρυμματισμένο (προαιρετικά)
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το πλιγούρι
- 250 γραμμάρια πλιγούρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/4 κ.σ. κύμινο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- χυμός λεμονιού για το σερβίρισμα
Πλιγούρι με σπανακοκεφτέδες
Για τους σπανακοκεφτέδες : πλένουμε καλά το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια. Τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον άνηθο, τα αυγά, το αλεύρι, τη φρυγανιά, τη φέτα (προαιρετικά), αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και να κολλήσει το μίγμα. Αν το μίγμα είναι πολύ υγρό προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Για να πλάθονται πιο εύκολα τα κεφτεδάκια, αν θέλουμε αφήνουμε το μίγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αραδιάζουμε στο ταψί. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου στην κάτω θέση του φούρνου.
Για το πλιγούρι : πλένουμε το πλιγούρι μέχρι να βγει καθαρό το νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 600 γραμμάρια νερό να βράσει. Ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι και αλάτι και όταν ξαναπάρει βράση το χαμηλώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κύμινο και πιπέρι. Ιδανικά σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και κλείνουμε το καπάκι. Με αυτό τον τρόπο το πλιγούρι δε θα λασπώσει και θα βγει πιο σπυρωτό.
Σερβίρουμε το πλιγούρι με τους κεφτέδες από σπανάκι περιχύνοντας προαιρετικά με χυμό λεμονιού ελαιόλαδο και μπόλικο πιπέρι.
Καλή σας όρεξη!