- 300 γραμμάρια μανιτάρια pleurotus
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 250 γραμμάρια ρύζι Αρμπόριο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό
- 50 γραμμάρια κρασί λευκό ξηρό
- 1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών ζεστό
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- φρέσκο βασιλικό
- παρμεζάνα τριμμένη ή διατροφική μαγιά
Ριζότο με μανιτάρια pleurotus και βασιλικό
Αφαιρούμε από τα μανιτάρια το σκληρό στέλεχος. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4 λεπτά μέχρι να κάνουν κρούστα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο στην άκρη. Στην κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να τηγανιστεί ελαφρά και να γίνει σχεδόν διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτουμε τα μισά μανιτάρια. Αρχίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο λίγο το ζεστό ζωμό. Πριν προσθέσουμε την επόμενη κουταλιά ζωμού πρέπει το ρύζι να έχει απορροφήσει τον προηγούμενο ζωμό. Όταν έχει τελειώσει ο ζωμός και υπάρχουν ακόμα υγρά στην κατσαρόλα προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι, και αποσύρουμε. Σερβίρουμε με το βασιλικό και τριμμένη παρμεζάνα ή διατροφική μαγιά.
Καλή σας όρεξη!