- 2 βολβούς παντζάρι μέτριους
- 250 γραμμάρια ρύζι Αρμπόριο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 550 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
- μοσχοκάρυδο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- φλοίδες παρμεζάνας ή διατροφική μαγιά
Ριζότο με παντζάρι
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τους βολβούς παντζαριού. Τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό που να τους σκεπάζει. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι αλλά να κρατάνε. Πλένουμε το ρύζι μέχρι να βγαίνει το νερό καθαρό. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Κόβουμε τους βολβούς παντζαριού σε κυβάκια και τους προσθέτουμε στο τηγάνι με το ρύζι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό καθώς το ρύζι απορροφά τα υγρά μέχρι να τελειώσει ο ζωμός. Πριν προσθέσουμε την επόμενη κουταλιά ζωμού πρέπει το ρύζι να έχει απορροφήσει τον προηγούμενο ζωμό. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φλοίδες παρμεζάνας ή διατροφική μαγιά.
Καλή σας όρεξη!