- 300 γραμμάρια διάφορα μανιτάρια (portobello, agaricus, brown)
- 5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 50 γραμμάρια φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 250 γραμμάρια ρύζι Αρμπόριο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γραμμάρια κρασί λευκό ξηρό
- 1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- φλοίδες παρμεζάνας ή διατροφική μαγιά
Ριζότο με μανιτάρια
Κόβουμε τα μανιτάρια αν είναι μικρά στη μέση ενώ αν είναι μεγάλα σε τέταρτα και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα και να σωθούν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να τηγανιστεί ελαφρά και να γίνει σχεδόν διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μισά μανιτάρια, και μετά από 1 λεπτό αρχίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο λίγο το ζεστό ζωμό μέχρι το ρύζι να χυλώσει αλλά να κρατάει. Πριν προσθέσουμε την επόμενη κουταλιά ζωμού πρέπει το ρύζι να έχει απορροφήσει τον προηγούμενο ζωμό. Όταν έχει τελειώσει ο ζωμός και υπάρχουν ακόμα υγρά στο τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και τα υπόλοιπα μανιτάρια. Σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και φλοίδες παρμεζάνας ή διατροφική μαγιά.
Καλή σας όρεξη!