- 500 γραμμάρια αμπελόφυλλα
- 500 γραμμάρια κρεμμύδια ξερά τριμμένα
- 2 κούπες ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
- 500 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαιντανό
- 1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
- 1 κ.γ. κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
- 250 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια χυμό λεμονιού
- 600 γραμμάρια βραστό νερό
Ντολμαδάκια γιαλαντζί (σαρμαδάκια)
Πλένουμε και ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Αυτή τη διαδικασία δε χρειάζεται να την ακολουθήσουμε αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμα αμπελόφυλλα από βάζο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης με το μισό ελαιόλαδο. Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια βάζοντας σε κάθε αμπελόφυλλο λίγη γέμιση. Τα αραδιάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα αφού έχουμε στρώσει στον πάτο μια σειρά αμπελόφυλλα. Βάζουμε πάνω στα ντολμαδάκια ένα βαρύ πιάτο και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό. Σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια ώσπου να ψηθούν και να πιουν τα υγρά για 30 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι ή τζατζίκι σπιτικό ( βλ. συνταγή ).
Καλή σας όρεξη!