- 50 γραμμάρια φασόλια λευκά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 40 γραμμάρια σέλερι ψιλοκομμένο
- 60 γραμμάρια πιπεριές κόκκινες και πράσινες σε καρέ
- 60 γραμμάρια καρότα σε κυβάκια
- 1 κολοκυθάκι σε κυβάκια
- 60 γραμμάρια σπανάκι ψιλοκομμένο
- 100 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 700 γραμμάρια ζωμό κότας ή λαχανικών
- 70 γραμμάρια κριθαράκι ψιλό
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- βασιλικό φρέσκο
- τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
Σούπα μινεστρόνε
Μουλιάζουμε τα φασόλια για 12 ώρες και τα ξεπλένουμε. Τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό που τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 30 λεπτά. Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια στην αρχή του βρασμού, τον αφαιρούμε με μια κουτάλα. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Στην κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλερι τις πιπεριές, το καρότο και το κολοκυθάκι. Σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια, το ζωμό και τη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σούπα για 15 λεπτά περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη. Τέλος προσθέτουμε και το σπανάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 2 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό και τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά).
Καλή σας όρεξη!