- 400 γραμμάρια φάβα κίτρινη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 λεμόνι ( χυμό και ξύσμα )
- 2 κ.σ. ρίγανη φρέσκια
- κουρκουμά
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Φάβα
Πλένουμε τη φάβα και τη βάζουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό που να τη σκεπάζει. Την αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει. Τη σουρώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη φάβα, τη δάφνη, το ξύσμα λεμονιού και 1 λίτρο νερό ζεστό. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φάβα μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει. Σ’αυτό το σημείο αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη φάβα και αν είναι ακόμα νερουλή την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Σερβίρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πιπέρι και φρέσκια ρίγανη.
Καλή σας όρεξη!