- Για τη φάβα
- 400 γραμμάρια φάβα κίτρινη
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 καρότο τριμμένο
- 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 λεμόνι ( χυμό και ξύσμα )
- 2 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 40 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 3 κρεμμύδια μεγάλα
- 50 γραμμάρια αμύγδαλα λευκά ελαφρά καβουρδισμένα
- 20 γραμμάρια κάπαρη
- 30 γραμμάρια μπαλσάμικο κόκκινο
Φάβα παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια
Πλένουμε τη φάβα και τη βάζουμε σε ένα μπωλ με ζεστό νερό που να τη σκεπάζει. Την αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει. Τη σουρώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη φάβα, το καρότο, τη δάφνη, το ξύσμα λεμονιού και 1 λίτρο νερό ζεστό. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φάβα μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει. Σ’αυτό το σημείο αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε κάπου κάπου μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Σβήνουμε με το μπαλσάμικο και προσθέτουμε την κάπαρη και τα αμύγδαλα. Αποσύρουμε.
Όταν η φάβα έχει μαλακώσει αρκετά την πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ και αν είναι ακόμα νερουλή την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Σερβίρουμε τη φάβα μαζί με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ελαιόλαδο, και ψιλοκομμένο μαιντανό.
Καλή σας όρεξη!