- 250 γραμμάρια φακές ψιλές
- 250 γραμμάρια φάβα κίτρινη
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
- 1/2 κ.γ μπαχάρι
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο
- 1 λεμόνι ( χυμό και ξύσμα )
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Φακές με φάβα σούπα
Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ. Την ξεπλένουμε μερικές φορές και τη σκεπάζουμε με νερό. Την αφήνουμε για 30 λεπτά να μουλιάσει. Τη στραγγίζουμε. Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει. Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις βράζουμε για 5 λεπτά. Πετάμε το νερό και τις αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις φακές και τη φάβα, τη δάφνη, τη μουστάρδα, το μπαχάρι, πιπέρι και αλάτι. Προσθέτουμε αρκετό ζεστό νερό που να τα σκεπάζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα όσπρια). Μετά από 20 λεπτά διαλύουμε το καλαμποκάλευρο στο χυμό του λεμονιού και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σούπα. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και το μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη!