- 500 γραμμάρια φασόλια γίγαντες λευκούς
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 μεσαίο καρότο σε φέτες
- 3 κ.σ. σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 2 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- 400 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 1 ντομάτα μεγάλη σε φέτες
- μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Φασόλια γίγαντες πλακί ( γίγαντες στο φούρνο )
Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό που να τους σκεπάζει. Τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 12 ώρες και τους ξεπλένουμε. Τους βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό και τους βράζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσουν. Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια στην αρχή του βρασμού, τον αφαιρούμε με μια κουτάλα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, τον πελτέ, την πάπρικα, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, πιπέρι και αλάτι. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και χαμηλώνουμε τη φωτιά για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε το νερό από τους γίγαντες και τους μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτουμε τη σάλτσα. Απλώνουμε τις φέτες ντομάτας στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 190 βαθμούς Κελσίου για 30-40 λεπτά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη!