- 500 γραμμάρια φακές ψιλές
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 μικρή πατάτα ψιλοκομμένη
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 500 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου τριμμένους
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- ρίγανη για το σερβίρισμα
Φακές σούπα
Βάζουμε τις φακές σε ένα μπολ και αφαιρούμε τυχόν ξένα σώματα. Τις ξεπλένουμε 2-3 φορές μέχρι να βγει καθαρό το νερό. Τις βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που τις σκεπάζει και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 5 λεπτά. Στο βραστήρα ζεσταίνουμε περίπου 1 λίτρο νερό. Στραγγίζουμε τις φακές και πετάμε το νερό που είναι μαύρο. Αφήνουμε τις φακές στην άκρη. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την πατάτα, το καρότο, τη ντομάτα, τη δάφνη, την πάπρικα, τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και τις φακές. Προσθέτουμε από το ζεστό νερό τόση ποσότητα που να σκεπάζει τις φακές. Όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε να βράσει ώσπου να μαλακώσουν οι φακές και να χυλώσουν για 30 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τη ρίγανη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε τις φακές κατά προτίμηση χλιαρές.
Καλή σας όρεξη!