- Για το φύλλο
- 400 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 100 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ξύδι κόκκινο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γραμμάρια χλιαρό νερό
- νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
- Για τη γέμιση
- 1 κιλό πράσα καθαρισμένα, πλυμμένα και ψιλοκομμένα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μικρά φετάκια
- ελαιόλαδο
- 1 αυγό χτυπημένο
- 2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- γάλα για την επιφάνεια
Πρασόπιτα με σπιτικό φύλλο
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη μαγιά. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο και το νερό. Ζυμώνουμε παίρνοντας το αλεύρι και αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες και τις αλευρώνουμε. Τις σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και τις αφήνουμε για 1,5 ώρα να ξεκουραστούν. Ετοιμάζουμε τη γέμιση : σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα πράσα 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αυγό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγουμε τις μπαλίτσες ζύμης σε μικρά φυλλαράκια και ανα πέντε τα στοιβάζουμε λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Στη συνέχεια πασπαλίζοντας με νισεστέ ανοίγουμε δυο μεγάλα φύλλα με τη λεπτή βέργα. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε το ένα φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Αλείφουμε με γάλα, χαράσσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε την πίτα για 40 λεπτά στην κάτω θέση.
Καλή σας όρεξη!