- Για το φύλλο
- 500 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ξύδι κόκκινο
- 250 γραμμάρια χλιαρό νερό
- Για τη γέμιση
- 1/2 κιλό σπανάκι ζεματισμένο και στραγγισμένο
- 1/2 κιλό τυρί λευκό
- 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- άνηθο ψιλοκομμένο
- μαιντανό ψιλοκομμένο
- 1 αυγό χτυπημένο
- γάλα για άλειμμα
Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη μαγιά. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το ξύδι και το νερό. Ζυμώνουμε παίρνοντας το αλεύρι προς τα μέσα και αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Τη σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Ετοιμάζουμε τη γέμιση : σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλίτσες. Στη συνέχεια πασπαλίζοντας με αλεύρι ανοίγουμε τις μπαλίτσες σε μεγάλα φύλλα με τη λεπτή βέργα. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα μισά φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αλείφουμε με γάλα, χαράσσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά στη δεύτερη από κάτω θέση.
Καλή σας όρεξη!