- Για το φύλλο
- 400 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 100 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- 280-300 γραμμάρια νερό χλιαρό
- 1 κ.σ. ξύδι κόκκινο
- 1/4 κ.γ. μαγιά ξερή
- 1 κ.γ. αλάτι
- Για τη γέμιση
- 500 γραμμάρια σπανάκι
- 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 8 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. τραχανά λαχανικών
- πάπρικα γλυκιά
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Σπανακόπιτα
Ετοιμάζουμε τη γέμιση και την αφήνουμε να κρυώσει : πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα μυρωδικά και αφήνουμε να μαραθούν για 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ελαιόλαδο τον τραχανά λαχανικών. Αν η γέμιση μετά από 2 λεπτά είναι ακόμα αρκετά υγρή προσθέτουμε κι άλλο τραχανά μέχρι να τραβήξει τα υγρά. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι τη μαγιά και το ξύδι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ή 10 μπαλίτσες και τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα να ξεκουραστούν. Με τον πλάστη ανοίγουμε τις μισές μπαλίτσες σε λεπτά φύλλα και τα στρώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Απλώνουμε την κρύα γέμιση και από πάνω συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Όταν ψηθεί και γίνει χλιαρή την κόβουμε σε κομμάτια.
Καλή σας όρεξη!