- Για τη ζύμη
- 300 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 αυγό
- 200 γραμμάρια χλιαρό νερό
- ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
- Για τη γέμιση
- 500 γραμμάρια σπανάκι ζεματισμένο και στραγγισμένο
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 60 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
- μοσχοκάρυδο
- 200 γραμμάρια ανθότυρο φρέσκο
- 200 γραμμάρια τυρί λευκό
- 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο ολικής αλέσεως
Σε μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το ξύδι το νερό και το αυγό. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα για μια ώρα να ξεκουραστούν. Σε αντικολλητικό τηγάνι μαλακώνουμε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σπανάκι, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και ελάχιστο αλάτι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα τυριά θρυμματισμένα. Ανοίγουμε φυλλαράκια με τα μισά μπαλάκια ζύμης και τα απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη γέμιση και με την ίδια διαδικασία σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράσσουμε την πίτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς στη δεύτερη από κάτω θέση του φούρνου.
Καλή σας όρεξη!