- 300 γραμμάρια φασόλια μαυρομάτικα
- 100 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- Για τη σάλτσα μουστάρδας
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Σαλάτα με ρύζι και μαυρομάτικα φασόλια
Βάζουμε τα φασόλια με νερό σε ένα μπολ και τα μουλιάζουμε για 12 ώρες. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Βράζουμε τα φασόλια για 30 λεπτά. Σε αυτή τη φάση δε θέλουμε να μαλακώσουν εντελώς, επειδή θα συνεχίσουμε το βράσιμο μαζί με το ρύζι. Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια στην αρχή του βρασμού, τον αφαιρούμε με μια κουτάλα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Στραγγίζουμε τα φασόλια και προσθέτουμε ζεστό νερό που να τα σκεπάζει, το ρύζι και τον κύβο ζωμού. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά και αποσύρουμε. Μεταφέρουμε τα φασόλια με το ρύζι σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σε ένα βαζάκι χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, πιπέρι και αλάτι. Περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη!