- 500 γραμμάρια φασόλια λευκά
- 1 μεγάλο αβοκάντο σε κυβάκια
- 4 αγγουράκια τουρσί σε φέτες
- 1 πιπεριά πράσινη σε καρέ
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 8 φύλλα δυόσμου
- 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα (βλ. συνταγή)
- 1 κ.σ. ρίγανη
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Σαλάτα με φασόλια αβοκάντο και δυόσμο
Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με αρκετό νερό που τα σκεπάζει. Τα μουλιάζουμε για 12 ώρες ή όλο το βράδυ. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά, Τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30-40 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι). Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια στην αρχή του βρασμού, τον αφαιρούμε με μια κουτάλα. Τα στραγγίζουμε. Προσθέτουμε 1 κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε το αβοκάντο και το ανακατεύουμε αμέσως με λίγο λεμόνι ώστε να μη μαυρίσει. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα φασόλια, το αβοκάντο, τα αγγουράκια τουρσί,την πιπεριά, τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και το δυόσμο. Σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα (βλ. συνταγή), τη ρίγανη, πιπέρι και αλάτι. Περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε. Αν θέλουμε πριν προσθέσουμε τη σάλτσα, την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να κρυώσει.
Καλή σας όρεξη!