- Για τη σαλάτα με τα φασόλια
- 400 γραμμάρια φασόλια χάντρες
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 μανιτάρια agaricus σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά κόκκινη σε καρέ
- 1 πιπεριά πράσινη σε καρέ
- 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. σουσάμι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.σ. κουρκουμά
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη σάλτσα γουακαμόλε
- 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. μαϊντανό
- 2 κ.σ. δυόσμο
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Σαλάτα με φασόλια χάντρες και σάλτσα γουακαμόλε
Για τη σαλάτα με τα φασόλια : βάζουμε τα φασόλια σε μπολ με νερό να μουλιάσουν για 12 ώρες. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό που τα σκεπάζει. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για 30-40 λεπτά περίπου (ο χρόνος βρασμού είναι ανάλογος με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια). Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια στην αρχή του βρασμού, τον αφαιρούμε με μια κουτάλα. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το σουσάμι και το ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει. Σε ένα βαζάκι χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, την πάπρικα, τον κουρκουμά, πιπέρι και αλάτι. Στη σαλατιέρα με τα φασόλια προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια, τις πιπεριές, το μαϊντανό, το σουσάμι. Προσθέτουμε τη σάλτσα γουακαμόλε. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Για τη σάλτσα γουακαμόλε : ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο και τα βάζουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ μαζί με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και το δυόσμο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, πιπέρι και αλάτι. Πολτοποιούμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία κρέμα. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι.
Καλή σας όρεξη!