- Για τα λαχανικά
- 500 γραμμάρια μελιτζάνες σε φέτες
- 500 γραμμάρια κολοκυθάκια σε φέτες
- 250 γραμμάρια μανιτάρια agaricus σε φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 500 γραμμάρια γάλα αγελαδινό
- 30 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό χτυπημένο
- μοσχοκάρυδο
- πιπέρο λευκό
- αλάτι
- Για τη συναρμολόγηση
- 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
Καλοκαιρινά λαχανικά ογκρατέν
Για τα λαχανικά : πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Αφαιρούμε τα κοτσάνια. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες ριγωτά, αφήνοντας δηλαδή ενδιάμεσα γραμμές με φλούδα. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόχαρτο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε σουρωτήρι. Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε για 15 λεπτά. Τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε καλά. Βγάζουμε τα κολοκυθάκια από το φούρνο και ψήνουμε εν συνεχεία τις μελιτζάνες στο γκριλ με τον ίδιο τρόπο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μαλακώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το θυμάρι.
Για τη μπεσαμέλ : σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να σκουρύνει και να δημιουργηθεί μια κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, λευκό πιπέρι και αλάτι. Αποσύρουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα.
Για τη συναρμολόγηση : αλείφουμε με λάδι ένα ταψί ή πήλινο σκεύος. Απλώνουμε τα κολοκυθάκια και πασπαλίζουμε με το 1/3 της γραβιέρας. Μοιράζουμε το μίγμα κρεμμυδιού-μανιταριών και απλώνουμε τις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με το δεύτερο 1/3 της γραβιέρας. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ και την τελευταίο 1/3 της γραβιέρας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου στη δεύτερη από κάτω θέση για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!