- Για τη ζύμη
- 100 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
- 400 γραμμάρια αλεύρι σκληρό κίτρινο
- 30 γραμμάρια νωπή μαγιά
- 300 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
- Για τη γέμιση
- 3 κούπες σάλτσα μπολονέζ ( βλ. συνταγή )
- 1 κούπα κεφαλογραβιέρα
Καλτσόνε με κιμά ( σάλτσα μπολονέζ )
Σε ένα μπωλ βάζουμε το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τελείως. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένα λείο μίγμα χωρίς σβόλους. Αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο για 30 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε. Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει αλλά ωστόσο να είναι μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό και υγρό μέρος για μια ώρα να διπλασσιαστεί σε όγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλίτσες. Ανοίγουμε φυλλαράκια στρογγυλά και απλώνουμε λίγη σάλτσα μπολονέζ και τριμμένο τυρί. Κλείνουμε τα καλτσόνε διπλώνοντας τις άκρες σε κόθρο και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!