- Για τα λαχανικά
- 500 γραμμάρια κολοκυθάκια σε φέτες
- 500 γραμμάρια μανιτάρια agaricus σε φέτες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 μέτρια καρότα σε κυβάκια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 500 γραμμάρια αγελαδινό χλιαρό
- 50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μοσχοκάρυδο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη συναρμολόγηση
- 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- 50 γραμμάρια έμενταλ τριμμένο
Κολοκυθάκια με μανιτάρια ογκρατέν
Για τα λαχανικά : πλένουμε τα κολοκυθάκια και αφαιρούμε το κοτσάνι. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόχαρτο σε μια στρώση κάθε φορά. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Βγάζουμε τα κολοκυθάκια από το ταψί και βάζουμε τα επόμενα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα καρότα. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Δυναμώνουμε και ανακατεύουμε κάπου κάπου για 2 λεπτά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το δυόσμο, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
Για τη μπεσαμέλ : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σκούρη κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι και αποσύρουμε.
Για τη συναρμολόγηση : αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε τα κολοκυθάκια και πασπαλίζουμε με τη μισή γραβιέρα. Προσθέτουμε το μίγμα μανιταριών και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Τέλος απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το έμενταλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου στη δεύτερη από κάτω θέση για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!