- 3 κρόκους από φρέσκα αυγά (κατα προτίμηση βιολογικά)
- 1 κ.γ. μουστάρδα (βλ. συνταγή)
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. ξύδι λευκό
- 250 γραμμάρια καλαμποκέλαιο
- πιπέρι λευκό
- αλάτι
Μαγιονέζα
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε για περισσότερη ασφάλεια μπορούμε να παστεριώσουμε τους κρόκους αυγών ως εξής : σε ένα σκεύος μπεν μαρί με νερό που βράζει βάζουμε στο επάνω σκεύος τους κρόκους και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα. Όταν αρχίσει να πήζει αποσύρουμε από το νερό και με ένα θερμόμετρο μετράμε τη θερμοκρασία. Για να παστεριωθούν οι κρόκοι πρέπει να φτάσουν στους 75 βαθμούς Κελσίου. Αφήνουμε τους κρόκους να κρυώσουν. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τους κρόκους αυγών, τη μουστάρδα (βλ. συνταγή), το χυμό λεμονιού και το ξύδι. Χτυπάμε το. μίγμα για 1 λεπτό. Καθώς χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα προσθέτουμε σε πολύ λεπτή ροή το καλαμποκέλαιο. Όταν έχει σφίξει η μαγιονέζα σταματάμε το χτύπημα και τη βάζουμε σε ένα καθαρό βαζάκι. Όση μαγιονέζα δε χρησιμοποιήσουμε τη βάζουμε στο ψυγείο και τη φυλάμε για 1 μήνα.
Καλή σας όρεξη!