- 3 κούπες φρεσκοκομμένα φύλλα βασιλικού για πέστο
- 1 κούπα κουκουνάρι ή αμύγδαλα λευκά
- 1/2 σκελίδα σκόρδο
- 50 γραμμάρια παρμεζάνα (προαιρετικά)
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- χυμό από ένα λεμόνι
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Πέστο βασιλικού
Στο μπολ του πολυκόφτη βάζουμε το κουκουνάρι ή τα αμύγδαλα, την παρμεζάνα (προαιρετικά), το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το βασιλικό. Χτυπάμε λίγο να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι. Φυλάμε το πέστο σε ένα βαζάκι στο ψυγείο σκεπάζοντας πάντα την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Το πέστο βασιλικού είναι μια πολύ γευστική σάλτσα για ζυμαρικά αλλά και άψογο dressing για σαλάτες.
Καλή σας όρεξη!