- Για τις πατάτες με μπρόκολο
- 500 γραμμάρια πατάτες
- 1 κιλό μπρόκολο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 6 φέτες αλλαντικό μπριζόλα
- 50 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο
- πιπέρι μαύρο
- πιπέρι ροζ
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 750 γραμμάρια γάλα αγελαδινό ζεστό
- 70 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 70 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά χτυπημένα
- λευκό πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
Πατάτες με μπρόκολο ογκρατέν
Για τις πατάτες με μπρόκολο : πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπαστούν οι πατάτες. Βράζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με πιρούνι. Πλένουμε το μπρόκολο και το κόβουμε σε φουντίτσες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το μπρόκολο. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεματιστεί για 5 λεπτά. Το στραγγίζουμε. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Ανακατεύουμε με το μπρόκολο. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε ελαφρά. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε τις πατάτες. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα μπρόκολα. Αλατοπιπερώνουμε και σκορπάμε τις φέτες της μπριζόλας.
Για τη μπεσαμέλ : βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε σκορπίζοντας το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε πιπέρι λευκό, μοσχοκάρυδο και αλάτι. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε και αυτά στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας ζωηρά με ένα σύρμα. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τη βάση. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο regato. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα και αντίσταση στους 180 βαθμούς Κελσίου στην κάτω θέση για 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!