- 250 γραμμάρια ρεβίθια
- 60-80 γραμμάρια νερό βρασμένο
- 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 50 γραμμάρια ταχίνι
- 60 γραμμάρια χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
- 1/2 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αραβικές πίτες (βλ. συνταγή)
Χούμους (Ρεβιθοσαλάτα)
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό. Το νερό πρέπει να είναι αρκετά πιο πάνω από τη στάθμη των ρεβιθιών και όχι απλώς να τα σκεπάζει, επειδή τα ρεβίθια θα φουσκώσουν. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 12 ώρες. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου μισή με μια ώρα και τα στραγγίζουμε. Στην αρχή του βρασμού αν χρειάζεται αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια με μια κουτάλα. Τα βάζουμε στο μπολ του πολυκόπτη μαζί με το βρασμένο νερό, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Πολτοποιούμε πολύ καλά. Φυλάμε το χούμους στο ψυγείο για 3-4 μέρες. Είναι υπέροχο ντιπ για αράβικες πίτες (βλ. συνταγή). Συνοδεύουμε με κομμένα λαχανικά όπως ντομάτα, αγγούρι, ρόκα κ.λπ.
Καλή σας όρεξη!