- Για το μπακαλιάρο
- 1 κιλό μπακαλιάρο υγράλατο
- 1 κουτάκι σόδα
- 240 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 2,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- λάδι για το τηγάνισμα
- λεμόνια για το σερβίρισμα
- Για τη σκορδαλιά με πατάτα
- 4 πατάτες μέτριες
- 60 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1/2 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 κ.σ. λευκό μπαλσάμικο
- πιπέρι λευκό
- αλάτι
- Για τη σκορδαλιά με καρύδι
- 150 γραμμάρια ψωμί
- 150 γραμμάρια καρυδόψιχα
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 50 γραμμάρια λευκό μπαλσάμικο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Για το μπακαλιάρο : αφαιρούμε το δέρμα από το φιλέτο του μπακαλιάρου και το κόβουμε σε κομμάτια. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το πολύ αλάτι και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε αρκετό καθαρό νερό και βάζουμε τη λεκάνη στο ψυγείο. Αλλάζουμε το νερό κάθε 4 ώρες πετώντας το και βάζοντας φρέσκο κρύο νερό. Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για 2 μέρες. Τη μέρα που θα τηγανίσουμε το μπακαλιάρο ετοιμάζουμε από το πρωί το κουρκούτι και το βάζουμε στο ψυγείο. Στραγγίζουμε το μπακαλιάρο και τον βάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξει στο ψυγείο. Βάζουμε μπόλικο λάδι – ελαφρύ ελαιόλαδο κατά προτίμηση – σε μια βαθιά κατσαρόλα και μόλις κάψει βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με σκορδαλιά και λεμόνι.
Για τη σκορδαλιά με πατάτα : πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι. Όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε. Προσθέτουμε λίγο βραστό νερό όσο χρειάζεται για να γίνει λείος πουρές καθώς και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Για τη σκορδαλιά με καρύδι : μουλιάζουμε το ψωμί σε πόσιμο νερό και το στίβουμε. Το βάζουμε στο μούλτι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια βελούδινη σκορδαλιά.
Καλή σας όρεξη!