- Για το κοφτό μακαρονάκι
- 500 γραμμάρια κοφτό μακαρονάκι
- νερό
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- Για τον κιμά με κολοκυθάκια
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μικρά κολοκυθάκια σε κυβάκια
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδου
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 500 γραμμάρια γάλα αγελαδινό ζεστό
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- πιπέρι λευκό
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- Για τη συναρμολόγηση
- 100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Κοφτό μακαρονάκι με κιμά και κολοκυθάκια ογκρατέν
Για το κοφτό μακαρονάκι : σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τις πέννες. Βράζουμε τις πέννες για όσο χρόνο αναφέρεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε τις πέννες στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (πυρίμαχο ή ταψί).
Για τον κιμά με κολοκυθάκια : σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την πάπρικα, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το κολοκυθάκι και ανακατεύουμε.
Για τη μπεσαμέλ : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σκούρη κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι και αποσύρουμε.
Για τη συναρμολόγηση : λαδώνουμε ένα ταψί ή κεραμικό πυρίμαχο σκεύος. Αδειάζουμε στο ταψί το κοφτό μακαρονάκι και τον κιμά και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου στη δεύτερη από κάτω θέση για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!