- 400 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο
- 250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. μουστάρδα (βλ. συνταγή)
- 250 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη (βλ. συνταγή)
- 1200 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- φύλλα βασιλικού
- γραβιέρα τριμμένη
Κριθαράκι με κιμά
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Βάζουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει και να γίνει μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε να λαδωθεί. Ρίχνουμε τη ντομάτα και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε το ζωμό, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, το κύμινο, πιπέρι μαύρο και αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Ανακατεύουμε κάπου κάπου να μην κολλήσει και σβήνουμε τη φωτιά. Αφού σβήσουμε τη φωτιά θα πρέπει να υπάρχουν κάποια υγρά στο φαγητό και να μην έχει στεγνώσει εντελώς, καθώς το κριθαράκι συνεχίζει να τραβάει υγρά και μετά το μαγείρεμα. Σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού και αν θέλουμε τριμμένη γραβιέρα.
Καλή σας όρεξη!