- 400 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο
- 250 γραμμάρια μανιτάρια agaricus σε φέτες
- 250 γραμμάρια μανιτάρια portobello σε φέτες
- 50 γραμμάρια μανιτάρια porcini αποξηραμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια κρασί λευκό ξηρό
- 1200 γραμμάρια ζωμό κότας ή λαχανικών ζεστό
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό
- 1 κ.σ. μουστάρδα (βλ. συνταγή)
- 3-4 κλωστούλες σαφράν
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ρίγανη φρέσκια
- φλοίδες παρμεζάνας ή διατροφική μαγιά
Κριθαρότο με μανιτάρια
Μουλιάζουμε τα μανιτάρια porcini σε καυτό νερό που να τα σκεπάζει. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αφήνουμε τα μανιτάρια στην άκρη. Στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε να λαδωθεί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό καθώς το κριθαράκι απορροφά τα υγρά μέχρι να τελειώσει ο ζωμός. Πριν προσθέσουμε την επόμενη κουταλιά ζωμού πρέπει το κριθαράκι να έχει απορροφήσει τον προηγούμενο ζωμό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια που έχουμε σοτάρει, τα αποξηραμένα μουλιασμένα μανιτάρια, το βούτυρο, τη μουστάρδα, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, ρίγανη φρέσκια και φλοίδες παρμεζάνας ή διατροφική μαγιά.
Καλή σας όρεξη!