- Για το κριθαρότο
- 400 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια κρασί λευκό ξηρό
- 1200 γραμμάρια ζωμό κότας ή λαχανικών ζεστό
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- γραβιέρα τριμμένη ή διατροφική μαγιά
Κριθαρότο
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε πιπέρι και αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό καθώς το κριθαράκι απορροφά τα υγρά μέχρι να τελειώσει ο ζωμός. Πριν προσθέσουμε την επόμενη κουταλιά ζωμού πρέπει το κριθαράκι να έχει απορροφήσει τον προηγούμενο ζωμό. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό με μαϊντανό ψιλοκομμένο και γραβιέρα τριμμένη ή διατροφική μαγιά.
Καλή σας όρεξη!