- Για τις μελιτζάνες
- 4 μεγάλες μελιτζάνες
- ελαιόλαδο
- Για τη σάλτσα ντομάτας
- 80 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 100 γραμμάρια κρασί λευκό
- 300 γραμμάρια τριμμένες ντομάτες
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
- 50 γραμμάρια βούτυρο
- 70 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 750 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- λευκό πιπέρι
- αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο
- Για τη συναρμολόγηση
- 500 γραμμάρια λαζάνια (βλ.συνταγή)
- 300 γραμμάρια τριμμένα τυριά (γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι)
Λαζάνια με μελιτζάνες
Για τις μελιτζάνες : πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε το κοτσάνι. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 190 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά.
Για τη σάλτσα ντομάτας : σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
Για τη μπεσαμέλ : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και σκορπίζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πάρει χρώμα το αλεύρι και προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σάλτσα να πήξει και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και αλάτι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό.
Για τη συναρμολόγηση : σε ένα ταψί απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ και καλύπτουμε με λαζάνια (βλ.συνταγή), μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας, μαϊντανό και τυριά. Συνεχίζουμε με στρώσεις μπεσαμέλ, λαζανιών, μελιτζάνας, σάλτσας, τυριών, μέχρι να τελειώσουμε με μελιτζάνες και μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα.
Καλή σας όρεξη!