- Για τα ριγκατόνι
- 500 γραμμάρια ριγκατόνι
- νερό
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- Για τα λαχανικά
- 2 καρότα χοντροτριμμένα
- 6 μανιτάρια σε φέτες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 60 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια κρασί λευκό ξηρό
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα βρώμης
- 60 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 60 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- πιπέρι λευκό
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
Νηστίσιμα ριγκατόνι με λαχανικά ογκρατέν
Για τα ριγκατόνι : σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τα ριγκατόνι. Βράζουμε τα ριγκατόνι για όσο χρόνο αναφέρεται στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε τα ριγκατόνι στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (πυρίμαχο ή ταψί).
Για τα λαχανικά : στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα καρότα να αχνιστούν σε σιγανή φωτιά για 2 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστούν τυχόν υγρά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Για τη μπεσαμέλ : στην κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Καβουρντίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει χρώμα ανακατεύοντας με σύρμα. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε.
Για τη συναρμολόγηση : στο σκεύος με τα ριγκατόνι προσθέτουμε τα καρότα με τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Από πάνω απλώνουμε τη μπεσαμέ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου στη δεύτερη από κάτω θέση για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!