- Για τις πέννες
- 500 γραμμάρια πέννες
- νερό
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- Για το κοτόπουλο
- 500 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλου σε μπουκιές
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα αγελαδινό χλιαρό
- 60 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 80 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μοσχοκάρυδο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη συναρμολόγηση
- 100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
Πέννες με κοτόπουλο ογκρατέν
Για τις πέννες : σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τις πέννες. Βράζουμε τις πέννες για όσο χρόνο αναφέρεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Για το κοτόπουλο : σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
Για τη μπεσαμέλ : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σκούρη κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι και αποσύρουμε.
Για τη συναρμολόγηση : λαδώνουμε ένα ταψί ή κεραμικό πυρίμαχο σκεύος. Αδειάζουμε στο ταψί τις πέννες και το κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με τη μισή γραβιέρα και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου στη δεύτερη από κάτω θέση για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!