- 300 γραμμάρια μακαρόνια για παστίτσιο
- 100 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα
- Τριμμένο κεφαλοτύρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Για τον κιμά :
- 500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 200 γραμμάρια τριμμένη ντομάτα
- 1/2 κούπα λευκό κρασί
- Λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Για τη σάλτσα μπεσαμέλ :
- 750 γραμμάρια γάλα
- 70 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 70 γραμμάρια βούτυρο
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Λίγο λευκό πιπέρι
- Αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο
Παστίτσιο
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σωτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά του κιμά. Αφήνουμε τον κιμά να σιγοψηθεί για 15 λεπτά και βράζουμε τα μακαρόνια. Τα σουρώνουμε και ανακατεύουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο τριμμένο τυρί. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας πολύ ζωηρά να μη σβολιάσει. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε αλάτι, μοσχοκάρυδο και λευκό πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και βάζουμε σε στρώσεις τα μακαρόνια, τα τυριά , τον κιμά και τέλος τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα.
Καλή σας όρεξη!