- 1/2 κιλό μακαρόνια για παστίτσιο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 750 γραμμάρια αρακά
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 μεγάλο καρότο σε κυβάκια
- 2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια γραβιέρα
- Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα
- 8 κ.σ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 4 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- άσπρο πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- 50 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι
- 2 αυγά χτυπημένα
Παστίτσιο με αρακά
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το καρότο, τον αρακά, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ώστε να μη λιώσει ο αρακάς αλλά να κρατάει. Προσθέτουμε στο τέλος τον άνηθο και ελαιόλαδο.Βράζουμε τα μακαρόνια για 2 λεπτά και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ : λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, τα αυγά και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε. Σε ένα λαδωμένο πυρέξ απλώνουμε τα μισά μακαρόνια και πασπαλίζουμε με γραβιέρα. Απλώνουμε τον αρακά και από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια. Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!