- 500 γραμμάρια μακαρόνια για παστίτσιο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- 150 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 400 γραμμάρια τριμμένη ντομάτα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 κύβο λαχανικών
- 50 γραμμάρια λευκό κρασί
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- ελαιόλαδο
- πάπρικα γλυκιά
- σπόρους κόλιανδρου τριμμένους
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 8 κ.σ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 2 κρόκους αυγών
- αλάτι
- λευκό πιπέρι
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Παστίτσιο με μελιτζάνες
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτριες φέτες. Τις βάζουμε σε ένα ταψί, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το σκόρδο, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να σιγοβράζει για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα μισά τυριά και ανακατεύουμε. Τα αδειάζουμε σε ένα πυρέξ και από πάνω απλώνουμε τη σάλτσα, τις μελιτζάνες και την υπόλοιπα τυριά. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε το αλεύρι με ένα σύρμα μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τους κρόκους χτυπημένους. Περιχύνουμε το παστίτσιο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!