- Για τις πέννες
- 500 γραμμάρια πέννες
- νερό
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- Για τον κιμά
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
- 80 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 50 γραμμάρια μαυροδάφνη ή άλλο ημίγλυκο κρασί
- 1 μέτριο καρότο σε φετάκια
- 2 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένο μαζί με τα φύλλα
- 200 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 ξύλο κανέλας
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- πιπέρι μαύρο
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 500 γραμμάρια γάλα αγελαδινό με 1,5% λιπαρά ζεστό
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- πιπέρι λευκό
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- 1 αυγό
- Για πασπάλισμα
- 4 κ.σ. γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Παστίτσιο με πέννες ολικής αλέσεως
Για τις πέννες : σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τις πέννες. Βράζουμε τις πέννες για όσο χρόνο αναφέρεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Για τον κιμά : σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να σκουρύνει. Χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα για να τον “σπάσουμε” σε όσο πιο πολλά μικρά κομματάκια γίνεται. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι. Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
Για τη μπεσαμέλ : στην κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να γίνει μια κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας το αυγό χτυπημένο.
Για τη συναρμολόγηση : αδειάζουμε τις πέννες σε ένα λαδωμένο ταψί και προσθέτουμε 2 κ.σ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη. Από πάνω απλώνουμε τον κιμά και τις υπόλοιπες πέννες. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τις πέννες και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και 2 κ.σ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη. Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα.
Καλή σας όρεξη!