- Για τα φιογκάκια παντζάρι
- 500 γραμμάρια φιογκάκια παντζάρι (βλ. συνταγή)
- νερό
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- Για τα λουκάνικα
- 2 λουκάνικα χωριάτικα
- 3 πιπεριές πράσινες σε καρέ
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 πιπεριές πράσινες σε καρέ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα αγελαδινό
- 60 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 60 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- πιπέρι λευκό
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- Για τη συναρμολόγηση
- 50 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
Χειροποίητα φιογκάκια παντζάρι με λουκάνικα ογκρατέν
Για τα φιογκάκια παντζάρι : σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τα φιογκάκια παντζάρι (βλ. συνταγή). Βράζουμε τα φιογκάκια για 8 λεπτά. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε τα φιογκάκια στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (πυρίμαχο ή ταψί).
Για τα λουκάνικα : σε ένα ταψί τοποθετούμε σχάρα και βάζουμε πάνω τα λουκάνικα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν αρκετό από το λίπος τους. Κόβουμε τα λουκάνικα σε φετάκια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα λουκάνικα, την πάπρικα και τη ρίγανη και αποσύρουμε.
Για τη μπεσαμέλ : στην κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Καβουρντίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει χρώμα ανακατεύοντας με σύρμα. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας.
Για τη συναρμολόγηση : στο σκεύος με τα φιογκάκια προσθέτουμε τα λουκάνικα. Ανακατεύουμε. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου στη δεύτερη από κάτω θέση για 40 λεπτά. Σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.
Καλή σας όρεξη!