- Για τα φιογκάκια
- 250 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
- 250 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 250 γραμμάρια ζεματισμένο και λιωμένο σπανάκι
- 1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
- 250 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα σε φέτες
- 6 ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες
- 250 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 6 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
- πιπέρι μαύρο
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
Χειροποίητα φιογκάκια σπανάκι με φέτα στο φούρνο
Σε ένα μπωλ ή στην κουζινομηχανή ανακατεύουμε το αλεύρι γ.ό.χ. με το σκληρό αλεύρι και κάνουμε στη μέση μια λακούβα. Ρίχνουμε στη λακούβα το σπανάκι και ζυμώνουμε παίρνοντας προς τα μέσα λίγο λίγο το αλεύρι. Αν κολλάει η ζύμη προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο κρύο νερό. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Σ’αυτό το στάδιο αν θέλουμε τη φυλάμε στο ψυγείο τυλιγμένη σε μεμβράνη για 3-4 μέρες. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το κάθε μέρος σε φύλλο. Περνάμε το φύλλο στη μηχανή για ζυμαρικά μέχρι να γίνει λεπτό με πάχος περίπου 1-2 χιλιοστά. Με ένα ροδάκι κόβουμε λωρίδες πλάτους 5 εκατοστών. Κόβουμε τις λωρίδες κατά πλάτος σε μικρότερες λωρίδες 2 εκατοστών. Εν τέλει θα έχουμε κομματάκια 5 επί 2 εκατοστά. Με το δείκτη και τον αντίχειρα τσιμπάμε τα κομματάκια ζύμης στη μέση ώστε να δημιουργήσουμε τα φιογκάκια. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό και προσθέτουμε αλάτι. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 30 δευτερόλεπτα μόνο. Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε τα φιογκάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το πράσο και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το βασιλικό, τα μπαχαρικά, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μίγμα στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τη φέτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις για 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!