- Για τις παπαρδέλες
- 2 βολβούς από παντζάρι βρασμένους
- 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
- νερό αν χρειάζεται
- αλάτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
- Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 250 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
- 50 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι
- αλάτι
- πιπέρι
- πάπρικα γλυκιά
- μαιντανό ψιλοκομμένο
Χειροποίητες παπαρδέλες παντζάρι με σάλτσα γιαουρτιού
Λιώνουμε τα παντζάρια και κάνουμε στο αλεύρι μια λακούβα. Προσθέτουμε στη λακκούβα τα παντζάρια και ζυμώνουμε. Πιθανόν να χρειαστεί λίγο νεράκι η ζύμη αλλά δε θα πρέπει να κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ανοίγουμε φύλλα με τη μηχανή ζυμαρικών και τα κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες περίπου 4 εκ. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά. Σουρώνουμε τις παπαρδέλες και κρατάμε στην άκρη 1/2 φλυτζάνι από το νερό που έβρασαν. Τις επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε από τα ζυμαρικά και όταν ζεσταθεί αδειάζουμε σιγά σιγά το μείγμα στο γιαούρτι ανακατεύοντας ζωηρά. Κατόπιν το επαναφέρουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως με τις παπαρδέλες.
Καλή σας όρεξη!