- Για το τσουρέκι
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή
- 90 γραμμάρια χλιαρό νερό
- 2 αυγά
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 150 γραμμάρια βούτυρο
- 100 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 50 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
- 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. κάρδαμο
- 2 κ.γ. μαχλέπι
- 1 πρέζα αλάτι
- 650 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
- Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς
- 125 γραμμάρια ζάχαρη
- 60 γραμμάρια νερό
- 1 φλυτζάνι διάφορους ξηρούς καρπούς (καρύδια φουντούκια και αμύγδαλα) καβουρδισμένους
- Για το γλάσο καραμέλας
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 40 γραμμάρια νερό
- 10 γραμμάρια γλυκόζη
- 30 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
- 80 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
Καραμελένια βασιλόπιτα τσουρέκι
Για τη ζύμη τσουρεκιού : όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Σε ένα σκεύος βάζουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά και τη μισή ζάχαρη. Προσθέτουμε 30 γραμμάρια από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το προζύμι σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο, το προζύμι, το γάλα, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο σκεύος και τη σκεπάζουμε. Την αφήνουμε για 2 ώρες μέχρι να διπλασσιαστεί σε όγκο.
Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς : σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Ανακινούμε και όταν καραμελώσουν τους αδειάζουμε σε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Όταν σταθεροποιηθεί το παστέλι το σπάμε σε κομμάτια. Εν τω μεταξύ χωρίζουμε στα δυο τη ζύμη που έχει φουσκώσει. Σε μια βουτυρωμένη φόρμα με σούστα αδειάζουμε τη μισή ζύμη. Αραδιάζουμε πάνω στη ζύμη τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Από πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
Για το γλάσο καραμέλας : σε αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ανακινούμε μέχρι να γίνει καραμέλα. Μόλις πάρει το χρώμα καραμέλας αποσύρουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (με προσοχή για να μην καούμε από την καραμέλα). Επαναφέρουμε τη σάλτσα στη φωτιά και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμη. Περιχύνουμε το τσουρέκι με το γλάσο και στολίζουμε με ζαχαρωτά βατόμουρα. Καλή Χρονιά!
***Η βασιλόπιτά μας πήρε την 3η θέση στο διαγωνισμό Chef On Air 2013!
Καλή σας όρεξη!