- 1 λίτρο γάλα αγελαδινό φρέσκο πλήρες
- 2 κ.σ. γιαούρτι παραδοσιακό με πέτσα
Γιαούρτι
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε με λίγο κρύο γάλα να γίνει σαν κρέμα. Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει ανακατεύοντας κάπου κάπου για να μην αρπάξει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Περιμένουμε μέχρι να φτάσει το γάλα στους 39-42 βαθμούς. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο θα πρέπει όταν βουτάμε το δάχτυλό μας να αντέχει τη θερμοκρασία του γάλακτος για 6 δευτερόλεπτα. Μόλις είναι έτοιμο παίρνουμε λίγες κουταλιές από το γάλα και προσθέτουμε στο γιαούρτι ανακατεύοντας. Μεταφέρουμε το γιαούρτι στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα σκεύος με καπάκι και το σκεπάζουμε. Προσοχή : δεν πρέπει να κουνηθεί καθόλου μέχρι να είναι έτοιμο. Το αφήνουμε σκεπασμένο με μια κουβερτούλα για 6-12 ώρες ανάλογα πόσο ξινό το θέλουμε. Όσο περισσότερο μείνει τόσο πιο ξινό θα γίνει. Το βάζουμε στο ψυγείο και περιμένουμε τουλάχιστον 6 ώρες πριν σερβίρουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα με 1,5% λιπαρά, αρκεί να βάλουμε 3 και όχι 2 κ.σ. παραδοσιακό γιαούρτι.
Καλή σας όρεξη!